Asasinat post-mortem

post-mortem

Avem convingerea ca trecerea in lumea de dincolo rezolva definitiv existenta efemera a fiecaruia dintre noi pe spatiul locuibil al unui segment de univers, cum ar fi de pilda , tara, orasul sau satul in care ne-am nascut. Ei, lucrurile nu stau chiar asa. Din cand in cand , unii morti sunt “chemati” sa dea socoteala, sa fie judecati dupa noi reguli pentru faptele lor pamantene. Asa se intampla in aceste zile si cu poetul-erou ION SIUGARIU.

Autoritatile din Slovacia intentioneaza sa dea podului de pe raul Hron, de la intrarea in BREZNO, numele lui ION SIUGARIU in semn de pretuire pentru sacrificiul sau in luptele impotriva trupelor fasciste. Initiativa se inscrie in cadrul actiunilor prilejuite de aniversarea Zilei Insurectiei Slovace. Spre stupefactia tuturor, Ambasada romana din aceasta tara, informata fiind, se opune, sustinand ca poetul-erou nu merita aceasta cinste intrucat a fost legionar. Si ca ar trebui cautat un alt mort, nepatat, care sa dea numele podului de pe Hron (!).

Pozitia baietilor veseli de la ambasada noastra are la baza un articol publicat de Ion Siugariu pe cand avea 25 de ani, “Destin catedralic”, in care se fac unele aprecieri in legatura cu miscarea legionara. Atat si nimic mai mult. Pentru ei nu conteaza participarea acestuia la luptele de la Baneasa-Otopeni, la eliberarea Ardealului si altor teritorii, pana cand a cazut secerat de gloante pe podul de la Brezno, la numai 31 de ani.

Cititi si va cutremurati, domnilor diplomati, ce-i scria poetul-erou sotiei, la 5 octombrie 1944, de la Cristesti-Mures:

“Am inceput sa ne ingropam in noroi. Suntem plini de murdarie, ne mananca paduchii. Pe pozitii mai suntem 150 de oameni, din cei 1.000… Pe unde am trecut am lasat numai morminte si tarana amestecata cu sange. Tare am platit scump ARDEALUL.”

Ar trebui sa va fie rusine!

Poate nu as fi abordat acest subiect trist daca nu mi-as fi amintit un moment emotionant la care am fost martor in Slovacia, cu doua decenii in urma. Faceam parte dintr-o echipa care a reprezentat Romania la mai multe aplicatii militare in tarile care se pregateau sa fie primite in NATO. In Slovacia, in seara premergatoare exercitiului final, la sedinta protocolara a participat si doamna Prof. dr. ANNA NOVOTNA, cea care era in fruntea administratiei din regiunea BANSKA BYSTRICA. Cand a venit randul delegatiei noastre de a lua cuvantul distinsa Doamna s-a ridicat cerand permisiunea, intr-o limba romana perfecta, sa ni se alature si sa asigure traducerea discursului pentru ceilalti participanti in engleza si rusa. Avea sa ne spuna ulterior ca are, la fel ca toti slovacii, un mare respect pentru tara noastra, exprimand recunostinta pentru sacrificiul ostasilor romani in cel  de-al doilea Razboi Mondial. A tinut sa precizeze ca acesta a fost si motivul pentru care la Facultatea de limbi straine, romana a fost principalul obiect de studiu. Mai apoi aveam sa constatam ca aproape nu este vreun oras important din Slovacia in care sa nu existe un cimitir al eroilor romani. In loc sa se ocupe de “asasinate morale” post-mortem, domnii la care m-am referit ar trebui sa studieze istoria si sa nu actioneze dupa ureche.

P.S. Aud ca la “Zilele culturii maghiare”, la Cluj, a fost omagiat HORTHY-BACI. Bravos natiune!

 

loading…


S-ar putea să te intereseze şi:

Diplomatie cu nabadai Moto: A fi om ii lucru mare A fi domn ii-o-ntamplare... Sa fii domn nu-i o mirare  Sa fii om ii lucru mare.  Cine-i om de omenie Nu graieste ce nu stie Care-i om il poti sa-l stii Numa-sa ...
Moartea n-are memorie RAM Drum bun, drum bun, toba bate, drum bun bravi Români, ura! Cu MOUSE-UL legat în spate, cu LAPTOPU'-n mâini, ura! Fie zi cu soare fie, sau cerul noros, Fie ploi, ninsoare fie, noi TASTĂM voios, drum...
PISICA CU CLOPOTEI NU PRINDE SOARECI Cu prilejul nominalizarii noului Prim Ministru si mai apoi a alcatuirii cabinetului s-a declansat o adevarata isterie pe tema legaturii persoanelor luate in discutie pentru functiile respective, cu di...

Comentarii

Be the first to comment on "Asasinat post-mortem"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...