BILANTUL CA SPECTACOL RIDICOL

BILANTUL CA SPECTACOL RIDICOL

Cei care am trait mai mult de jumatate din viata in vechiul regim avem un avantaj fata de generatia tanara. Putem compara binefacerile noii oranduiri cu incorsetarile specifice regimurilor totalitare. Nu sunt dintre cei care agreaza idioteniile unui individ care a crescut sub aripa lui Dinu Patriciu si care spunea despre cei ca mine ca facem parte din “generatia ratata”. Daca as accepta asa ceva, ar insemna ca la randu-mi sa-mi reneg trecutul, sa-mi injur parintii, profesorii si munca cinstita pe care am prestat-o in functiile pe care societatea, asa cum a fost si cum este ea, mi le-a oferit, in baza acumularilor din cei peste douazeci de ani de studii. Asta ca sa nu fiu modest.

Asa ca cei care incearca sa-mi dea lectii despre evolutia in bine a societatii romanesti, nu sunt in masura sa ma convinga. Iar pentru ca veni vorba de comparatii intre trecut si prezent sa ma refer doar la un exemplu, unul care nu tine de ideologie,de sistem politic, drepturi si libertati: modul de evaluare a muncii prestate in sujba tarii. De la inceput trebuie sa precizez ca nu am suportat si nu suport bilanturile triumfaliste. Fie ca le avem in vedere pe cele din trecut sau pe cele din zilele noastre. Si atunci ca si acum, exagerarile, laudele si culoarea roz au fost si sunt nelipsitele ingrediente ale analizelor periodice din diferite domenii.

Asa au stat lucrurile si in bilanturile ce au avut loc cu ceva timp in urma la unele structuri. Exista insa si cateva deosebiri. In trecut se utilizau indicatori de performanta cum ar fi: numarul de apartamente construite, numarul de paturi din spitale, productia pe ramuri etc. – cu unele exagerari.

Azi indicatorii de referinta sunt: numarul de dosare penale instrumentate, numarul de ministri, primari, parlamentari sau alti demnitari condamnati; cate telefoane au fost ascultate; cati cetateni au fost amendati; cati ani de puscarie s-au dat etc. – poate fara exagerari. Despre alti indicatori nu prea am auzit. Asta pentru ca bilanturile de la economie, sanatate, invatamant nu s-au bucurat de mediatizare. De ce oare? Pentru ca “performantele” sunt dezastruoase. O alta deosebire dintre analizele din trecut si cele din prezent este efectul lor. Imi amintesc faptul ca la unele bilanturi, oamenii veneau ingrijorati. Unii intrau, dar nu stiau daca la final isi vor mai pastra functiile. Nu putini erau cei care aveau surpriza sa fie destituiti chiar dupa ce prezentasera la microfon activitatea structurilor pe care le conduceau. Nu cred ca era bine.

Acum e altfel. Bilanturile incep cu zambete, strangeri de maini si imbratisari si se incheie cu tamaierea sefilor, propuneri de mentinere in functie sau promovare. Dupa care urmeaza masa si dansul. O fi bine? Nu prea cred.

loading…


S-ar putea să te intereseze şi:

DENUNTUL SI BOMBA ATOMICA Cu mult timp inainte de atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, echipajele selectionate pentru a participa la misiunile ce urmau sa le indeplineasca, dincolo de pregatirea tehnica, au urmat si...
Ne-am luat primăria înapoi! Mai mult ca sigur, primarul Sorin Oprescu poate intra acum în cartea recordurilor, împreună cu cel mai mare carnat din lume, cei mai mulţi moşi craciuni care împart daruri şi cu cea mai penibilă arest...
Închisoare pe viaţă… cu suspendare! Într-una dintre scenetele "Chestiunea zilei" cu Florin Călinescu, prin anii '90, s-a abordat la un moment dat un caz cu o condamnare, evident pentru corupţie. Aia cu care cred că se lupta şi Ştefan ce...

Comentarii

1 Comment on "BILANTUL CA SPECTACOL RIDICOL"

  1. In acea perioada, bilanturile aveau in vedere un echilibru mai mare intre societate si conducere. Acum, totul se rezuma la a realiza acel echilibru pe baza societatii. In mare, orice problema pe care o are statul se resimte in special de catre cetateni.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...