Cruce la capataiul unei stafii

Cruce

Recent, Senatul Romaniei a votat un proiect de lege initiat de Sorin Iliesiu – senator PSD, pentru condamnarea totalitarismului comunist. Intr-o ancheta initiata de revista “Contemporanul”, personalitati importante ale vietii social-culturale si politice au apreciat acest demers, considerand ca ceea ce s-a facut in 2006, atunci cand pe baza “Raportului Tismaneanu”, Traian Basescu a condamnat comunismul, a fost un esec. Incurajat de aceste luari de pozitie, Sorin Iliesiu a elaborat un proiect de act normativ care sa legitimeze o activitate laborioasa a institutiilor abilitate, ce urmeaza a fi concentrata intr-un document adoptat in Parlament, privind totalitarismul comunist. Initiativa laudabila. Nu stim insa din ce motive, legea seamana, paradoxal, cu o hotarare a fostului C.P.Ex. al CC al PCR: sarcini, cine executa, cu cine colaboreaza, pana la ce data, cifre, indicatii pretioase si detalii jenante.

Art. 5 din lege prevede, de pilda, sa se instaleze in Piata Universitatii o cruce de otel, de 25-30 de metri, luminata non-stop de 40 de becuri, ca simbol al luptei anticomuniste. Pare a fi ceva ce se doreste consemnat de cartea recordurilor. Dar sa trecem peste asta. Sa vedem cum stam cu monumentele.

Exista o lege a monumentelor de for public, nr. 120/2006, care nu este respectata.

Mihai Oroveanu, presedintele Comisiei Nationale pentru Monumente de For Public, spunea intr-un interviu, ca in Romania se amplaseaza frecvent statui controversate si da ca exemple: Statuia lui Traian – Muzeul National de Istorie; Caruta cu paiate – Teatrul National; Vioara sparta – Piata Universitatii; Teapa din Piata Revolutiei.

Pe de alta parte, romanul nu e prea “dus la biserica” atunci cand vine vorba de monumente. El isi da intalnire la “Piatra Cracanata” (Arcul de Triumf), la “… lui Tatarascu” (Coloana lui Brancusi), “Coada Calului” (Matei Corvin – Cluj). Nu lipseste nici ironia versificata. Pastorel a luat sase ani de puscarie pentru versurile dedicate soldatului sovietic:

“Tu, soldat rus / care ai eliberat popoarele / te-au inaltat atat de sus / pentru ca-ti put picioarele!”

Statuia “1907”, care era amplasata in fata halelor Obor, cu cei doi tarani, unul cu pumnul ridicat si altul cazut a avut parte de o versificare ramasa in istorie, legata de cozile la carne:

“Stati asa, nu dati navala! / Nu mai este carne-n hala! / Il vedeti pe cel de jos? / A murit rozand un os!”

Deja se fac unele comentarii rautacioase in legatura cu “crucea anticomunista” pe internet. Cineva spune ca e o cruce la capatiul stafiei lui Marx care bantuie prin Europa. Altul zice ca e o replica la migratorii islamici, iar un nostalgic vrea cruci la toate platformele industriale moarte la o varsta frageda. Altii fac legaturi deplasate cu “crucea de fier” sau cu “crucea de piatra”. E dizgratios. De ce trebuie oare sa amestecam simbolul crestinismului cu ideologiile? Locul crucii este la biserica, in cimitire si in sufletele noastre.

PS. Intr-o postare pe blog Ion Cristoiu se intreba daca nu cumva la votul legii respective, parlamentarii erau in sala sau erau la curve. Domnia sa ar trebui sa fie mai atent . Mai in gluma mai in serios afirma ca e comunist. Ar putea deveni “ilegalist” spre batranete. Noua lege prevede pedepse de la 3 la 10 ani pentru asemenea optiuni.

loading…


S-ar putea să te intereseze şi:

Securitatea – cuvantul care produce frisoane La inceputul anului 1990, in plin elan revolutionar, cineva a venit cu ideea depolitizarii urgente a unor regulamente din domeniul apararii. Actiunea presupunea ca la toate nivelurile sa s...
Vânzătorul de deziluzii Nu e un cât de mic scandal în România, ca specialista în justiţia planetară să nu sară de fund în sus şi să slobozească pe guriţă câte vreo gogomănie. După participarea lui V. Ponta la deschiderea Joc...
Tupeu de borfaş Dar în fiecare zi mai apare un nebun Năpădit de ură vrea să-ţi arate că e bun V-am trezit atenţia sau încă nu V-aţi venit în fire, continuaţi să fiţi fraieri că o faceţi bine. (La Familia - Tupeu ...

Comentarii

Be the first to comment on "Cruce la capataiul unei stafii"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...