Cum se curăţă obiectele din metal şi marmură

Cum se curăţă obiectele din metal

Pentru că de multe ori soluţia care se găseşte în comerţul fost socialist de stat, actual capitalist se dovedeşte a fi o porcărie la care i se face reclamă degeaba, m-am gândit să că sunt utile următoarele sfaturi “din bătrâni” referitoare la cum se curăţă obiectele din metal, marmură, fildeş sau icoanele. Aşadar:

 • Obiectele decorative din argint se curăţă cel mai bine cu pastă de dinţi sau praf de cretă umezit în oţet.
 • Obiectele din argint oxidate (rame de oglinzi, casete) se curăţă frecându-le cu un tampon de bumbac îmbibat în funingine
 • Vasele şi obiectele decorative din aramă se curăţă frecându-le cu tărâţe (sau mălai) bine îmbibate în oţet. Se poate folosi o pastă alcătuită din circa nouă părţi nisip, o parte mălai şi puţin oţet, atât cât să se îmbibe amestecul. Se lustruiesc cu o bucată de postav ori cu o flanelă moale, uscată.
 • Obiectele din alamă se curăţă tot cu tărâţe îmbibate în oţet
 • Obiectele din fier forjat (sfeşnice, lampadare, grilaje) se curăţă de praf cu o cârpă umedă şi se lustruiesc cu un ulei pentru a le feri de rugină.
 • Clanţele metalice oxidate se curăţă frecându-le cu o jumătate de cartof crud. Când cartoful se îmbibă de negreală tăiaţi o felie şi continuaţi operaţia. Se şterg cu o cârpă curată şi se lustruiesc.
 • Clanţele nichelate precum şi alte obiecte din nichel se vor curăţa cu apă fierbinte în care se va dizolva săpun. Nu se foloseşte sodă! Se poate preveni oxidarea obiectelor din nichel ungându-le cu suc de ceapă crudă
 • Clapele de pian şi cele de acordeon se curăţă ştergându-le cu un tampon îmbibat în apă oxigenată.
 • Obiectele de fildeş (evantaie, piese de şah, statuete, mingi de biliard) se curăţă cu o soluţie alcoolică (25% alcool, restul apă de ploaie). Se ung apoi cu un strat subţire de ceară de albine.
 • Obiectele lucrate din os (statuete sau alte obiecte de artă sau funcţionale) se ung cu un tampon înmuiat în lapte rece după ce s-a şters bine de praf.
 • Faţa pictată a icoanelor pe lemn se curăţă cu un tampon de pânză fină înmuiat într-un amestec de oţet de vin şi untdelemn. Se lasă să se zvânte, după care se şterge cu o cârpă curată.
 • Marmura albă se curăţă cu apă oxigenată în care s-a dizolvat sare foarte fină. Marmura neagră şi colorată se spală cu detergenţi obişnuiţi. Pentru a dobândi o faţă lucioasă, plăcile de marmură indiferent de culoare, se ung cu un strat subţire de ceară (de parchet, de mobilă) şi apoi se lustruiesc cu o cârpă moale.
 • Petele de ceai sau de cafea de pe consolele de marmură pot fi înlăturate acoperindu-le cu un strat de 2-3 milimetri de praf de cretă amestecat cu benzină. Pentru ca benzina să nu se evapore, se acoperă stratul cu un borcan gol.
loading…


S-ar putea să te intereseze şi:

Cum se curăţă tablourile Culorile tablourilor pictate în ulei se pot reîmprospăta trecând uşor de câteva ori peste suprafaţa lor cu o jumătate de cartof crud sau de măr. Pe măsură ce se mudăreşte (mărul sau cartoful) se ta...
Cum se curăţă mobila Mobila şi obiectele lăcuite se curăţă cu o flanelă moale, îmbibată în bere călduţă sau spumă de albuş de ou. Se obţin rezultate bune şi prin frecarea lacului cu o jumătate de ceapă crudă. Pe măsură ce...
Sablarea o metoda inovativa de curatare! Cu ajutorul sablarii se curata sau se finiseaza suprafete de metal, sticla, piatra sau orice alt material solid. Procesul de sablare consta in proiectarea de particule abrazive pe o suprafata care urm...

Comentarii

Be the first to comment on "Cum se curăţă obiectele din metal şi marmură"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...