Curentul Junimea versus Curentul Pulimea

iglu carti

De câţiva ani, ori de câte ori mă opresc la un stand de cărţi prin hipermarket sau intru în vreo librărie, dau şi peste lucrări ale tinerilor scriitori. Sau poeţi. Citesc de obicei textul de pe coperta IV în care un critic literar îşi dă cu părerea despre munca autorului, lăudând talentul nemaipomenit cu care a fost înzestrat respectivul. Curios, de fiecare dată, frunzăresc cartea în căutarea unui pasaj interesant care să mă determine să o cumpăr. După foarte scurt timp las cartea din mână, dezamăgit de ceea ce găsesc. Şi invariabil, de fiecare dată mă gândesc cum ar “suna” comentariul literar al unui asemenea scriitor în anii liceului sau ai şcolii generale. Probabil cam aşa:

“Prin capodopera Baltagul, aparut în p**a mea pe la 1930, boul de Sadoveanu realizează o nouă interpretare a mitului mioritic de căcat în care un dobitoc de oier moare ca prostu’.
Personajul principal este o babă cretină, Vitoria Lipan, care se dă şmecheră şi vrea să-l răzbune pe fraieru’ de bărba-su care n-a avut c**ie să se lupte cu nişte m**şti care l-au jefuit.”

Vulgaritatea a devenit deja o obişnuinţă pentru “tinerii scriitori” care cred probabil că aşa aduc un plus de naturaleţe lucrării. Cu siguranţă că dacă ar mai fi trăit, Marin Preda, un moş de 57 de ani (sic!) la momentul decesului, s-ar fi urcat pe un bloc cu 8 etaje de unde ar fi plonjat de nervi fiindcă nu a putut să scrie cu p**a. Nici la propriu, nici la figurat.

Pentru că indiferent dacă eşti scriitor sau scriitoare, trebuie musai să scrii cu p**a. Mai mult decât atât, după ce se găsesc nişte critici literari la fel de cretini ca tine care îţi apreciază talentul, ajungi să crezi că Mark Twain ar fi fost cu adevărat un scriitor mare dacă Huckleberry Finn, golan fiind, ar fi vorbit cu “fuck and shit”.

Dar şi mai mult decât atât, chiar periculos, începi să îţi dai cu părerea în stânga şi în dreapta (fără să omiţi să foloseşti p**la).
Atât de grotesc, atât de murdar şi atât de penibil, încât nici măcar revoltă nu mai provoci. Eventual un fel de greaţă…

Şi când te gândeşti că m-am supărat atunci când Băsescu a spus că şcoala românească scoate tâmpiţi… De fapt, a avut mare dreptate şi m-am supărat degeaba. Am uitat că eu am terminat şcoala cu mult timp în urmă.
Acum este momentul curentului literar modernist “Pulimea”. Care probabil are cititorii lui. La fel de inteligenţi ca şi scriitorii. Ce p**la lor!

S-ar putea să te intereseze şi:

Puscaria, for de creatie cultural-stiintifica M-am gandit ca daca printr-o intamplare nefericita ajung dupa gratii, titlul de mai sus sa-l dau unei posibile lucrari care sa-mi reduca din pedeapsa cateva zile. "Sansa" de a mi se intampla asa ceva ...
CULTURA… LA REFORMA Se incinge lupta politica pe subiecte colaterale, evitandu-se chestiunile fundamentale ce tin de soarta tarii: dezvoltare economica, eradicarea saraciei, educatie, sanatate, salarii, pensii etc. A ven...
Patru noi volume lansate pe Internet Dragoş Marius Chiriac şi-a lansat, recent, pe Internet - cu sprijinul „Editurii Digitale” - patru cărţi. Este vorba despre următoarele volume: „Până când ne vom revedea… te iubesc!”, „Dosarul Strigoiu...

Comentarii

Be the first to comment on "Curentul Junimea versus Curentul Pulimea"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...