Destelenirea, popandaii si tehnocratia

popandaii si tehnocratia

De mai multa vreme incerc sa inteleg de ce, pe zi ce trece, partidele politice romanesti isi pierd din identitate. Daca prin anii ’90 puteai, cat de cat, sa distingi deosebiri intre politicieni care se pretindeau ca fiind de stanga, de dreapta, de centru, agrarieni, nationalisti sau altceva care sa-i definesca, ulterior din interese meschine, componenta ideologica a trecut in plan secund. Lupta pentru ciolan a omorat ideologiile. Social-democratii  se comporta, cand interesul le-o cere, ca niste liberali, iar liberalii pentru a aduna capital electoral zburda pe terenul stangii, asta ca sa dam doar un singur exemplu. Traseismul politic si aliantele contra naturii din ultimii ani vin sa confirme afirmatiile de mai sus.

Pe de alta parte, se pare ca liderii partidelor au lipsit de la cursurile de doctrine politice si economice pe care presupun ca ar fi trebuit sa le studieze pe bancile facultatilor absolvite, dupa caz. Fac exceptie doi-trei politicieni, dintre care se detaseaza C. P. Tariceanu. Ceilalti au picat examenul la doctrine politice odata cu investirea unui guvern de tehnocrati. Speriati de “anvergura” Presedintelui, de “Vocea Strazii”- era sa spun “Vocea Americii”, postul de radio al tineretii mele si de directivele unor inalti lideri europeni, s-au conformat, lasandu-ne pe noi alegatorii cu ochii in soare si cu galusca inghitita pe nemestecate.

Daca politicienii nostri s-ar fi documentat cat de cat despre riscurile instaurarii unui guvern de tehnocrati, ar fi aflat ca inlocuirea mecanismelor politice cu cele ale presiunii fabricate dauneaza grav democratiei; ca puterea oculta a expertilor, aparent neafiliati politic duce la ceea ce se cheama “democratie dezorganizata”- italienii stiu ce inseamna asta; ca STRADA are rolul de a “desteleni” terenul ocupat de politicieni, ca apoi sa vina tehnocratii. Acestia din urma nu raspund in fata strazii sau a electoratului exclus din joc, ci in fata celor care i-au numit.

Destelenirea, operatiune ce tine de profesia Primului Ministru, produce si un fenomen ce trebuie luat in seama: fuga popandailor. Unii fug speriati din galeriile construite cu truda si pline de provizii, altii bucurosi ca le vor lua locul. Cei din a doua categorie pot fi numiti “tehno-popandai”. Orice asemanare cu viata reala poate fi luata in calcul, daca ne gandim ca pe 6 noiembrie s-a nascut “INITIATIVA ROMANIEI”, ce se considera o miscare civica, reprezentand o alternativa la clasa politica actuala. Din aceasta fac parte ONG-uri prezente la consultarile de la Cotroceni, care cuprind persoane ce au legaturi stranse cu de-alde Soros sau prietene ale regimului lui Traian Basescu. Excelenta miscare.

Avea dreptate C.P. Tariceanu cand afirma in Parlament, la investirea guvernului, ca tehnocratia ucide democratia. Probabil il citise, spre deosebire de ceilalti, pe sociologul francez A. Birou care spunea:

“Tehnocratia, prin puterea sa de a calma si de a adormi in acelasi timp, este noul opium al popoarelor, noul idol, reprezentarea mistificatoare, care capteaza orice viata individuala in profitul sau”

P.S. Circula in spatiul virtual propunerea ca pensionarii sa nu mai aiba drept de vot. Sa se instituie un fel de vot cenzitar prin care alesii sa fie produsul optiunilor strazii, societatii civile si diasporei. Oricum, in ce ma priveste nu voi mai merge la vot, pentru ca de fiecare data au fost alesi altii decat cei pe care i-am dorit eu. Iar cei alesi au ajuns in spatele gratiilor, fie si doar pentru o luna de zile. Primarul de sector are 8 ani de executat, senatorul din colegiul meu a iesit de curand din temnita, iar deputata se pregateste sa intre la racoare.

S-ar putea să te intereseze şi:

Democraţia hipsteriană România se poate mândri cu capacitatea inventivă în ceea ce privește practica democrației. La începutul anilor `90 am experimentat o democrație așa-zis originală. În anul 2015 se conturează o nouă for...
Fotbal şi doctrine FUNDamentale Se vorbeşte în sfera politicului, cu sârg, despre ideologii, despre doctrine în general. Unii se vor de stânga, alţii de dreapta, iar nu puţini sunt cei care se autodefinesc ca fiind de centru. Cu nua...
STRADA DESFUNDATA SI SOCIETATEA CIVILA In ultima vreme se aduc frecvent in discutie doua concepte ce par a fi moderne si de ne neglijat cand vine vorba despre treburile tarii: STRADA SI SOCIETATEA CIVILA. Doctrinele politice traditionale s...

Comentarii

Be the first to comment on "Destelenirea, popandaii si tehnocratia"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...