God bless America!

God bless America

– GUEST POST –

Asistenta secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, puternica, aroganta și emfatica doamna Victoria Nuland, caracterizată și de o retorică belicoasă și uneori neprotocolară, ne anunță prin site-ul Ambasadei Americii la București, că între guvernul american și cel român a intervenit un parteneriat pentru instruirea procurorilor în vederea identificării, instrumentării și trimiterii în judecată a cazurilor de corupție.

Doamna, în calitatea sa de guvernator al Nulandustanului, din care face parte și România, ne explică, spre satisfacția fostului primar de Sibiu, actualmente președinte al Nulandustanului-România, ce importanță covârșitoare are pe plan global combaterea corupției și cum influențează aceasta democrația, ce izvor periculos îl reprezintă pentru nașterea revoltelor sociale.

Sigur, problema este serioasă, indiscutabil și trebuie măcar atenuată pentru că acest flagel nu va putea fi eradicat niciodată, fiind specific societății capitaliste.

Dar, în această logică, nu putem accepta ideea că România este cea mai coruptă țară, așa cum se susține, pentru simplul motiv că nu în România s-a născut corupția și nu din România s-a declanșat criza financiară mondială al cărei resort este corupția ci din veșnica și marea Americă.

Oricum este salutară ideea concentrării și coordonării tuturor eforturilor pentru zădărnicirea evoluției acestei calamități sociale. Totuși, în condițiile date, avem serioase rezerve de reușita și succesul acestui demers.

Cel puțin două motive considerăm că împiedică desfășurarea acestei acțiuni.

Prima ar fi discrepanța totală dintre cele două sisteme de drept din care fac parte America și România. Între cele două sisteme există diferențe uriașe de concepție care nu pot fi compatibilizate astfel încât unele instituții de drept penal sau procesual penal să fie transplantate din sistemul american în cel românesc.

Sistemul juridic american își are izvorul în sistemul de drept anglo-saxon, cu particularitățile sale distincte, bazat pe regula precedentului. În America, dreptul este un drept al practicii judiciare și nu al normelor legale. Apoi, statele americane își făuresc fiecare legislația sa, astfel se poate afirma că în America există 51 de sisteme de drept – 50 ale statelor și unul al statului federal. În sistemul juridic american nu există decât un singur cod unic – Codul comercial, în toate statele există Cod penal dar nu unic, în câteva state acționează Coduri civile, iar în jumătate din statele americane există și Cod de procedură civilă, dar numai în unele state există un Cod de procedură penală.

Sistemul juridic românesc face parte din sistemul romano-german, bazat pe coduri și norme legale, în care practica judecătorească nu este izvor de drept.

În condițiile relevate, ne exprimăm îndoiala rezonabilă că instruirea procurorilor în cadrul parteneriatului evocat ar putea fi implementată în România și ar putea avea efectul scontat.

În acest context, ne punem întrebarea firească, dacă acolo au învățat unii procurori să fabrice la comandă dosare, inclusiv pentru fapte de corupție împotriva adversarilor politici ai celor care i-au propulsat în funcții?

Ne preocupă această idee pentru că precedentul este extrem de periculos, cu reverberații distrugătoare pentru viața celor implicați și a demnității umane și catastrofal la adresa democrației.

În al doilea rând ne gândim dacă America este cea mai recomandată să coordoneze acest demers.

În acest sens avem în vedere dublul standard al tratării corupției de către oficialii americani.

Înverșunarea cu care America se ocupă cu combaterea corupției în țările marginale ale imperiului, nu are aceeași intensitate în cadrul statului american. Dovadă este lăcomia și corupția din băncile americane și modul cum au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor, adică cu bani publici.

De asemenea, continuă să ne deranjeze modul incalificabil în care a fost ignorat votul a 7,4 milioane de cetățeni români, pentru salvarea lui Băsescu de la demitere în cadrul referedumului din 2012 prin manipulările reprezentantului guvernului american care s-a deplasat special în România sub pretextul mincinos al fraudării a peste 2 milioane de voturi.

Împrejurările relevate mai înainte ne obligă să răspundem la câteva întrebări: Cine ar trebui să facă instruirea? Cum o face și pentru ce o face?

În rest, God Bless America!

Ioan Oros, jurist

S-ar putea să te intereseze şi:

Închisoare pe viaţă… cu suspendare! Într-una dintre scenetele "Chestiunea zilei" cu Florin Călinescu, prin anii '90, s-a abordat la un moment dat un caz cu o condamnare, evident pentru corupţie. Aia cu care cred că se lupta şi Ştefan ce...
DENUNTUL SI BOMBA ATOMICA Cu mult timp inainte de atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, echipajele selectionate pentru a participa la misiunile ce urmau sa le indeplineasca, dincolo de pregatirea tehnica, au urmat si...
PARSIVENIA LA PACHET Cei mai tineri dintre noi cred ca metoda vinzarii de produse si servicii "la pachet" este o noutate. Ori nu este asa. Cei mai in varsta stim ca intr-o vreme daca doreai sa cumperi portocale, gaseai pr...

Comentarii

Be the first to comment on "God bless America!"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...