Ruşinea de a fi român

Ruşinea de a fi român

De-a lungul vremii şi vremurilor de dincoace de 1989 am tot fost bombardat de indemnuri mai mult sau mai puţin voalate la a nu-mi (mai) iubi ţara. Dacă până la căderea lui Ceauşescu patriotismul se cultiva în şcoli (nu mai puţin decât se cultivă în Statele Unite ale zilelor noastre, pentru că mi-e greu să cred că există vreun american care să nu cunoască versurile imnului naţional) şi nu era nici pe departe un defect sau un stigmat, acum nu sunt puţine cazurile în care dacă îndrăznesc să spun că îmi iubesc ţara sunt privit ca nebun, naţionalist, xenofob, legionar, comunist sau pur şi simplu cretin.

În ultimii 25 de ani, începând cu Andrei Pleşu care scria la un moment dat că nu există motive pentru a fi mândru că eşti român şi terminând cu dinamovistul de pe Facebook care dacă joacă Steaua cu o echipă din Kurdistan musai va ţine cu echipa din Kurdistan, nu cu echipa din România, o majoritate covârşitoare pun cărămidă peste cărămidă nu doar pentru a executa termenul de “patriot”, dar şi cultura română şi ce a mai rămas din ea.

Din păcate politica a devenit unul dintre principalii inamici ai culturii, cu legile votate în parlament, dar şi cu simpatiile şi antipatiile fiecăruia dintre cei care, dacă urăsc comunismul, musai îl urăsc pe Adrian Păunescu şi pe Vadim Tudor, şi dacă urăsc legionarismul îl urăsc implicit şi pe Ţuţea sau mai ştiu eu ce alt om de cultură de pe pământul ăsta.

Am învăţat în utimii ani să vedem numai părţile rele din oameni şi să excludem calităţile lor. Să-l strivim sub un bocanc sovietic (sic!) pe “comunistul” de Păunescu, fără să-i fi citit poeziile sau mai grav, chiar şi dacă le-am citit. Să-l băgăm din nou la închisoare pe ăla care a spus că a suferit 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi doar pentru că omul a avut nişte convingeri care nu se pupă cu ale noastre.

Am ajuns la stadiul în care “Mulțumesc, iubită mamă” este o poezie de rahat, iar “Rugă pentru părinţi” e o inepţie scrisă de comunistul ăla care îi aducea osanale lui Ceauşescu.

În schimb, cineva se enervează că bate drumul până la Craiova la Festivalul Maria Tănase şi nu îi poate lua un interviu chiar Mariei Tănase, altul i se adresează lui Leo Iorga cu prenumele Nicolae, sau îl cofundă pe Nea Mărin, zis şi Amza Pelea cu un cascador.

Şi uite-aşa mă încearcă ruşinea de a fi român. Din cauză că prea mulţi români uită să fie români, prea mulţi scuipă fără să recunoască valoarea celui scuipat pentru că n-ar mai scuipa, ci poate doar ar dojeni, prea mulţi nu mai au minimum de cultură generală, dar emit judecăţi de valoare, prea mulţi sunt orbiţi de ură faţă de orice nu le este pe plac.

Mi-e ruşine că sunt român şi pentru că sunt condus de hoţi, că bunul simţ a devenit în ţara asta o raritate, că înjurătura a înlocuit orice formă de respect. Mă încearcă ruşinea şi dacă aud din gura unui străin cuvinte de apreciere la adresa românilor, când dinspre români aud numai mizerii.

Şi, în ultima perioadă, concomitent cu o înmormântare la care sicriul nu a încăput în groapă şi un exod al unui popor, mi-am imaginat cum ar pleca românii în exil: cât mai departe unul de altul.

S-ar putea să te intereseze şi:

CASCATUL CU SONORUL DAT LA MAXIMUM Anul trecut m-am procopsit cu o nenorocita de bacterie si a trebuit sa stau aproape o luna de zile internat la Institutul de boli infectioase "Dr. Matei Bals". Cu toate neplacerile cauzate de inerente...
FASCINATIA HAOSULUI Motto: Din chaos, Doamne-am aparut Si m-as intoarce-n chaos... Si din repaos m-am nascut, M-e sete de repaos.                                      (Eminescu) In ultimul timp au fost reluat...
CULTURA… LA REFORMA Se incinge lupta politica pe subiecte colaterale, evitandu-se chestiunile fundamentale ce tin de soarta tarii: dezvoltare economica, eradicarea saraciei, educatie, sanatate, salarii, pensii etc. A ven...

Comentarii

Be the first to comment on "Ruşinea de a fi român"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...