Școala românească scoate chibiți

M10 tank destroyer

Atunci când un mare bărbat de stat a lansat în public celebra expresie precum că “școala românească scoate tâmpiți”, toată lumea s-a ofuscat, în frunte cu filozoful nației, Gabriel Liiiceanu. Ne-am mai liniștit când cineva ne-a dezvăluit că de fapt presonajul respectiv făcuse trimitere la propria-i persoană și la apropiații săi.

Și totuși, trebuie să acceptăm că dacă școala nu scoate tâmpiți, scoate chibiți pe bandă rulantă. Suntem milioane de chibiți, nu neapărat ca persoane care asistăm la o partidă de șah dsu table, fără să participăm efectiv la joc, ci mai degrabă ca “părerologi”, “opinologi”, sau “comentologi”. De când cu dreptul la liberă exprimare, fiecare poate spune ce-l taie capul, ceea ce nu e chiar rău. Ajută la o protecție psihologică eficientă a persoanei, față de măsurile și acțiunile ce par să ne afecteze viața de zi cu zi.

Nu la fel stau lucrurile atunci când chibiții de rând devin sfătuitori de anvergură, pretinzând că dețin adevărul absolut, sfidând bunul simț sau logica elementară și devenind obraznici și agresivi. Dacă ar fi niște urmași ai lui Ilie Moromete, Țugurlan sau Cocoșilă mai treacă meargă, însă mulți dintre ei sunt cu studii înalte în țară și străinătățuri, cu masterate și doctorate. Dar când îi asculți sau citești, începi să nu mai înțelegi nimic. Mai ales că respectivii, în calitate de chibiți cu ștaif, nu respectă o regulă de bază în chibițeală: “să nu-ți miroasă gura”. Nici când vorbești, nici când scrii.

Resimt un oarecare disconfort atunci când constat că unii dintre astfel de chibiți au trecut și pe la Universitatea Babeș-Bolyai, unde cândva, mi-am luat și eu o licență. Am o listă întreagă, dar în top se situează de departe Ion Cristoiu, Adrian Papahagi și Mihai Neamțu. Despre primul s-a tot scris, așa că îl lăsăm în plata Domnului. Se cuvin câteva rânduri și despre ceilalți doi.

Domnul Adrian Papahagi, îi spun domn în memoria ilustrului său tată, surprinde prin obrăznicie, infatuare și limbaj. Iată câteva din perlele cu care își colorează discursul: “Nu fiți căcăcioși”, “Mi se rupe de partid” (congresul PMP), “tâmpiți”, “porcărie”, “putreziciune”, “pipițe” – referire la politicieni (Congresul M10); doreșste “o femeie rromă, lesbiană și atee”, ca președinte; cei 7,4 milioane de votanți anti Băsescu sunt niște “borfași”. Limbaj de filolog și chibiț fruntaș în politica românească. Halal!

Despre Mihai Neamțu ar fi multe de spus, dar nu ne pierdem timpul. Iubitor de C. Z. Codreanu, adept al exorcizării clasei politice” și oportunist de serviciu, este o prezență constantă în chibițeală. Ca să-i vedeți caracterul, iată ce spune despre partidul prietenei sale Monica Macovei: “Are o titulatură narcisistă și anunță mai degrabă o stație de metrou”. Nu domnule, n-ai nimerit-o. Partidul respectiv poartă numele unui tanc american: M10 tank destroyer. Adică ceva care are misiunea să distrugă și nu să construiască.

loading…


S-ar putea să te intereseze şi:

Virgil Madgearu nu a jucat la Steaua Zilele trecute, dupa multi ani, m-am intalnit cu un fost coleg de liceu militar, care din nefericire a avut de suferit  din motive de dosar, ratand astfel o cariera in armata, ceea ce l-a marcat serio...
TEHNOCRATII SI “PUNTEA SUSPINELOR” In gimnastica feminina exista un aparat care da mari batai de cap concurentelor: barna, numita si "puntea suspinelor". Aceasta stabileste de cele mai multe ori locurile pe podium la concursurile pe ec...
DE VORBA CU “ANALISTUL” POLITIC MIHAI ... Luna decembrie a devenit foarte complicata. Multe evenimente pe care ne straduim sa le marcam cum se cuvine ne ocupa tot timpul. Acesta ar fi motivul pentru care atentia acordata unora dintre ele a fo...

Comentarii

Be the first to comment on "Școala românească scoate chibiți"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Mulţumim pentru vizită!
Dacă apreciaţi conţinutul şi nu aţi făcut-o, puteţi să daţi like şi/sau share:

X Închide
thanks! click to close
Licenţa Creative Commons
Textele de pe http://www.cuzu.ro/ sunt puse la dispozitie prin Licenţa Creative Commons Attribution - Necomercial, Distribuire în condiţii identice 4.0 Internațional . ... ...